Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΑ "ΚΕΚ Ή ΤΑ ΚΔΒΜ" ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ "VOUCHER ΑΝΕΡΓΩΝ":

Λάβαμε στο e-mail την παρακάτω επιστολή, που δημοσιεύουμε με γνωστά τα στοιχεία του αποστολέα για την εγκυρότητα του ανώνυμου δημοσιεύματος.
Δείτε την επιστολή:

Με απλά λόγια, το 2013 εμφανίστηκε από το υπουργείο εργασίας μια νέα δράση συγχρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού προγράμματος, που απευθυνόταν σε νέους ανέργους 18 έως 29 ετών με τη λογική των voucher. Δηλαδή ο νέος άνεργος κατέθετε αίτηση συμμετοχής σε αυτή τη δράση και εφόσον επιλεγόταν, αν διέθετε μεγάλο χρόνο ανεργίας και χαμηλό εισόδημα, κέρδιζε ένα κουπόνι αξίας περίπου 1.100€.

Με αυτό το κουπόνι (voucher) επέλεγε τον υποψήφιο πάροχο κατάρτισης της περιοχής του που αυτός επιθυμούσε και όχι όπως γινόταν παλιά, να παίρνουν τα παλιά ΚΕΚ (κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης) τις δράσεις απευθείας από τα υπουργεία και να κατευθύνουν αυτοί τις λίστες ανέργων.

Ναι αλλά και μήπως τώρα γινόταν κατεύθυνση από τα υποψήφια ΚΕΚ ?? Ναι αλλά αν επιθυμούσε ο άνεργος πήγαινε να συνεργαστεί, διαφορετικά όχι, γιατί ήταν απλά στην δικιά του επιλογή !!!!

Υποψήφιοι λοιπόν πάροχοι κατάρτισης για να τρέξουν τα γνωστά μας voucher, ήταν τα γνωστά ΚΕΚ και στο παιχνίδι μπήκαν αδειοδοτημένες νέες εκπαιδευτικές δομές από τον ΕΟΠΠΕΠ των τελευταίων 2 ετών, όπου βάσει του τελευταίου νόμου γινόταν Κέντρα Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1 με ΑΜΕΑ ή επιπέδου 2 (ισότιμα με τα παλιά ΚΕΚ), αυτά που γράφονται με συντομογραφία ΚΔΒΜ.

Το επόμενο βήμα ήταν τα ΚΔΒΜ ή ΚΕΚ-ΚΔΒΜ, να τρέξουν να βρουν εργασία στους άνεργους που απευθύνονταν σε αυτούς, σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ταίριαζε στο επαγγελματικό προφίλ των ανέργων, κατόπιν συνέντευξης των υποψηφίων νέων από τα υποψήφια ΚΔΒΜ ή ΚΕΚ-ΚΔΒΜ. Στη συνέχεια εκπαίδευαν για 80 ώρες (1 μήνα) σε γενικές οριζόντιες δεξιότητες τους ανέργους και τους έστελναν κατόπιν στις επιχειρήσεις για πρακτική εργασία για 450 ώρες περίπου (κάπου ένα 4μηνο). Οι επιχειρήσεις δεν είχαν καμία οικονομική επιβάρυνση, πέραν της απαγόρευσης να μην μειώσουν υπάρχων προσωπικό στο διάστημα της πρακτικής. Στο τέλος έμπαιναν στο λογαριασμό των ανέργων καθαρά κατόπιν κρατήσεων (που και αυτά συνυπολογίζονται στην φορολογική τους δήλωση), περίπου 2000€ για όλη την περίοδο. Κατόπιν οι επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα και να προσλάβουν ολοκληρωμένα για 6 μήνες τους άνεργους, όπου δικαιούνταν επιχορήγηση από το πρόγραμμα ποσού ίση με το αντίστοιχο ΙΚΑ τους.

Από πέρυσι βγήκαν 4 τέτοια προγράμματα, voucher (18~29) ετών, voucher (18~24) ετών, voucher (25~29) ετών, voucher Τουρισμού, όπου πήγαν αρκετά ικανοποιητικά. Σε αυτά τα προγράμματα η αμοιβή των ΚΕΚ-ΚΔΒΜ ήταν η αξία του voucher, δηλαδή 1100€, όπου το εκπαιδευτήριο αναλαμβάνει από αυτά να διαχειριστεί το κόστος του εκπαιδευτικού υλικού, την αμοιβή των πιστοποιημένων καθηγητών (στα 20€/ώρα), το ποσοστό της υγειονομικής περίθαλψης που δικαιούνται τα παιδιά (περίπου 175€/άτομο), το catering, η εφορία (-33%) και υπολογίστε το υπόλοιπο.......

ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ !

Δυστυχώς τον Οκτώβριο επακολούθησε από τον ΟΑΕΔ και όχι από υπουργείο εργασίας ένα άκρως ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ αντίστοιχο πρόγραμμα, "Voucher ανέργων 29 έως 64 ετών οικονομικής δραστηριότητας υποχρεωτικής εγγυημένης απασχόλησης", όπου μπήκαν τρελά ποσά προδιαγραφών για να συμμετέχουν πάροχοι κατάρτισης και αμοιβές τους. Όπως για παράδειγμα ζητούσαν τα ΚΕΚ-ΚΔΒΜ να έχουν τζίρους τα τελευταία χρόνια 1.200.000€, 6 άτομα ΜΟ προσωπικό με αμοιβή που έφτανε τα 5.400€. Συνεπώς απευθυνόταν πάλι σε λίγα ΚΕΚ που προέρχονταν από το παρελθόν, εκτός αν κατάφερναν να μπουν σε κοινοπραξίες των "μεγάλων". Για άλλη μια φορά ενοχλήθηκαν κάποιοι που άνοιξε η αγορά των υποψήφιων ΚΕΚ και πήγαν να την κλείσουν με χαζούς τρόπους !!!! ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΈΧΟΥΝ ΔΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΥΤΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ 4 ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΕΚ-ΚΔΒΜ !!!!! Δυστυχώς νομίζουν αδίκως πολλοί ότι οι αμοιβές των ΚΕΚ ήταν τα 5400€, για προγράμματα που ακόμα ουσιαστικά δεν έχουν τρέξει, παραβλέποντας τα προηγούμενα τέσσερα !!!!!

Ελπίζω να μην γίνει αυτό αιτία να σβήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου εργασίας σε μια νύχτα χιλιάδες επαγγελματίες νέων ΚΕΚ-ΚΔΒΜ, που τα τελευταία χρόνια αδειοδοτήθηκαν από τον ΕΟΠΠΕΠ με σοβαρές επενδύσεις για να προφέρουν στις ξεκάθαρες δράσεις τύπου voucher, παίζοντας πολλές φορές έναν υγιή ρόλο μικρών ΟΑΕΔ, προσφέροντας πραγματικά στην διοχέτευση των νέων ανέργων στην ιδιωτική αγορά εργασίας !!!!!!!!!!!!!! Τα προγράμματα voucher μπορούν να συνεχιστούν και πρέπει, σαφώς με βελτιώσεις και καλύτερες προδιαγραφές για τους ανέργους πρώτα από όλα, αλλά και για τους ιδιωτικούς παρόχους κατάρτισης ΚΔΒΜ που μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπλοκή συντεχνιακών συμφερόντων που στο παρελθόν είδαμε σε φορείς που είχαν έμμεση σχέση με το δημόσιο !!!!!

(ΑΝΩΝΥΜΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου