Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Με πρόσχημα τη μαθητεία καθιερώνεται η απλήρωτη δουλειά


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την καθιέρωση απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «μαθητείας», κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ερώτηση τονίζονται...
τα παρακάτω:
«Καθιερώνεται η απλήρωτη δουλειά των σπουδαστών των ΙΕΚ, καθώς σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της υπηρεσιακής κυβέρνησης που διατηρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γίνεται υποχρεωτική η πρακτική άσκηση για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, ενώ αίρεται η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της, καθώς "είναι δυνατό" και όχι απαραίτητο να πληρώνεται.
Ετσι, οι εργοδότες δεν καταβάλλουν καμία αμοιβή, με το πρόσχημα "της μαθητείας". Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, που καλύπτουν τις ανάγκες τους με σχεδόν δωρεάν εργατικό δυναμικό, σπουδαστές των ΙΕΚ.
Επιπλέον, συνεχίζεται το να μην υπάρχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς με βάση την ΚΥΑ οι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται μόνο για περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ενώ και το κόστος της μερικής αυτής ασφάλισης μεταφέρεται από τους εργοδότες στη ΓΓ Νέας Γενιάς και τις σχολές, με κίνδυνο να το επωμιστούν οι σπουδαστές με αύξηση των διδάκτρων τους, όπως επιχειρήθηκε σε ιδιωτικές σχολές στο πρόσφατο παρελθόν.
Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί αυτά με τα μέτρα που συνδιαμορφώνονται με τα όργανα της ΕΕ,
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα δίκαια αιτήματα για κατάργηση της εν λόγω ΚΥΑ ώστε η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να εντάσσεται οργανικά στη μάθηση, με κατοχυρωμένα κατά τη διάρκειά της όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πληρωμή με βάση την κλαδική ΣΣΕ, 5ήμερο, 7ωρο για όλους;».

.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου