Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


VIDEO ΜΕ ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ KKE
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ο,τι θέλει η αγορά»! 
Στ. Τάσσος: Να μη συρρικνωθεί η ΕΠΑΣ Μυτιλήνης (VIDEO) 
Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τη δραστική μείωση των ειδικοτήτων στην ΕΠΑΣ Μυτιλήνης
«Τι ζητάει η αγορά»; Αυτός είναι ο «μπούσουλας» με βάση τον οποίο η κυβέρνηση καθορίζει τμήματα, ειδικότητες και συνολικά τη λειτουργία των ΕΠΑΣ, όπως ανέφερε χτες από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ουρανία Αντωνοπούλου, εξηγώντας τις αιτίες για τη...
δραστική συρρίκνωση των ειδικοτήτων στην ΕΠΑΣ Μυτιλήνης, θέμα το οποίο αναδείχθηκε και συζητήθηκε με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι ΕΠΑΣ Μυτιλήνης είναι μία από τις μεγαλύτερες σχολές της χώρας καλύπτοντας και τα δέκα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εχει μέχρι τώρα 9 ειδικότητες και 300 περίπου μαθητές. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση στο όνομα των περικοπών και στην Παιδεία, για να εξασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, προγραμματίζει τη δραστική συρρίκνωση της σχολής αφήνοντας 4 ειδικότητες, που σημαίνει μείωση των μαθητών και μείωση των θέσεων εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού, που αποτελείται βέβαια από ωρομίσθιους.

Η απάντηση της υπουργού, πέρα από προκλητική, ήταν προμήνυμα για τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση συνολικά στην επαγγελματική εκπαίδευση. Οπως ανέφερε, από τη στιγμή που «μιλάμε» για «επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση», «δεν πρέπει να τα συνδέουμε με την αγορά εργασίας;». Προσθέτοντας: «Λέμε: τι ζητάει η αγορά; Ακριβώς αυτό λέμε. Τι ζητάει η αγορά πάει να πει τι θέσεις εργασίας υπάρχουν. Οταν, λοιπόν, έχουμε τόσο τεράστια ανεργία σήμερα - που έχει μειωθεί στη θητεία μας, έχει πάει στο 23,3% από εκεί που τη βρήκαμε στο 26%, αλλά είναι πολύ μικρή η απομείωση - και κάνουμε επαγγελματική εκπαίδευση, θα πρέπει να κάνουμε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε τομείς που δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας; Αδυνατώ να καταλάβω τη λογική σας»!

Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει ότι «δεν γίνεται καμία συρρίκνωση», απλά ...«οι μοναδικές ειδικότητες - συγκρίνοντας με τα προηγούμενα δύο χρόνια - οι οποίες δεν θα λειτουργήσουν είναι της Κομμωτικής Τέχνης και των Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων».

Ο Στ. Τάσσος επισήμανε ότι φαίνεται και από αυτήν την περίπτωση πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνολικά την επαγγελματική εκπαίδευση: «Αφενός μεν, στη λογική της συρρίκνωσης των δαπανών και της μείωσης των δαπανών ενοποιείτε Τμήματα και Σχολές, μειώνετε το εκπαιδευτικό προσωπικό, προωθείτε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και αφετέρου την προωθείτε στους ιδιώτες, γιατί είναι ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για αυτούς».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου